‘Over Stroom’, een filmisch concertprogramma door Vrouwenkamerkoor Hera olv Raghna Wissink

Stroom is water en energie, stroom veroorzaakt verplaatsing en verbinding, stroom is in beweging, in transitie. De stroom kan lieflijk kabbelen of hevig golven en toont de vergankelijkheid door het ‘verstromen’ van de tijd.

Tijdens de IJsselbiënnale 2021 presenteert Vrouwenkamerkoor Hera een vloeiende muziekproductie waarin koormuziek en filmbeelden de dialoog aangaan. Onderwerp is STROOM, dat zowel staat voor water, energie én transitie. Transitie uitgelegd als duurzaamheid, vergankelijkheid én tijd. Thematieken die aansluiten bij wereldwijd actuele vraagstukken, bij de IJsselbiënnale en bij onze partners het IJsselFilmFestival en het Zwolse bedrijf Hanzestrohm.

De productie beweegt zich van concreet werk over natuur en water, naar de mystiek en gevaren rondom het water, via verschuivingen in landschap en tijd naar vergankelijkheid en dan terug, of juist vooruit… naar daar waar de nieuwe wind waait. Centraal in het programma staan het videokunstwerk Earthfall van Simone Hooymans en de wereldpremière Isidora van de Zwolse componist Ivo van Emmerik dat voor Hera werd geschreven. De zangeressen bezingen de stroom in intieme, romantische, verleidelijke maar ook meer ruimtelijke en abstracte koormuziek. In de verschillende werken kun je telkens de golvende beweging van de stroom herkennen.

Website ontwikkeld door Renier Vermaak